پاسخ به سوالات والدین (۴): چگونه به كودكم كمك كنم تا با عواقب طلاق كنار بیاید؟
در بخش مشاوره وب سایت شهروند فردا، والدین و مربیان می توانند مشکلات و دغدغه های تربیتی خود را مطرح نموده و پاسخ آن را از رواشناسان و مشاورین شهروند فردا دریافت نمایند. در این چالش به ارائه راهکارهایی جهت کمک به کنار آمدن کودکان با عواقب طلاق می پردازیم.
با سلام
من پدر پسری ۸ ساله هستم. مدتی است كه از همسرم جدا شده ام و اكنون با فرزندم زندگی میكنم. حضانت پسرم با من هست اما هنوز نتوانسته با این مسئله كنار بیاید و با اینکه سعی میکنم برایش وقت بگذارم و کنارش باشم، ولی کل ساکت و گوشه گیر شده و همه اش به فکر فرو می رود. اصلا نمی دانم چه کار کنم، لطفا راهنمایی کنید؟
با سلام خدمت شما والد گرامی
وقتی مجبور می شوید به بچه ها بگویید كه دیگر قرار نیست با هم زندگی كنید، احتمالا این یكی از دشوارترین كارهایی است كه در زندگیتان انجام داده اید. حتی اگر هر دو مطمئن باشید طلاق درست ترین راه حل است، گفتن این موضوع به بچه ها قلب آنها را خواهد شكست. و حتی اگر از قبل هم با آنها صحبت كرده باشید، قرار گرفتن در این مقطع، كودكان را شوكه خواهد كرد. بنابراین روزها و هفته هایی كه در پی می آیند لحظاتی بحرانی برای فرزندتان خواهد بود و اینكه شما چه واكنشی در مقابل وی نشان دهید، در سازگاری اش با این شرایط تأثیر خواهد داشت.
در این چالش به بررسی مواردی خواهیم پرداخت كه میتواند شما را در این مسیر یاری كند.
ثبات و پایداری تان را حفظ كنید.
حالا كه زندگی كودكتان دچار فراز و فرود شده شاید فكر میكند كه انجام كارهای روزمره اش دیگر اهمیتی ندارد. اما برعكس، حالا اهمیت آن بیشتر شده است. او باید مثل قبل سر وقت بخوابد، غذا بخورد، مسواك بزند، مدرسه برود، وظایف خانه را انجام دهد. تنها چیزی كه تغییر كرده این است كه اگر قبلا همراه با همسرتان بر این كارها نظارت داشتید، اكنون باید جداگانه انجامش دهید. اینكار كودك را تشویق می كند تا زودتر به زندگی عادی برگردد.
دلایل جدایی تان را بیان كنید.
شما بارها با این سؤالات مواجه خواهید شد كه چرا از هم جدا شدید؟ چرا خانواده ما؟ چرا نمی توانید با هم زندگی كنید؟ چرا با هم ازدواج كردید؟ چرا من را به دنیا آورده اید؟ این سؤالات بی انتهاست. با توجه به سن او میتوانید به سؤالاتش پاسخ دهید و البته سوالاتی هم هست كه ممكن است نتوانید پاسخ مناسبی برایشان پیدا كنید. اما به او اطمینان دهید كه هر وقت بخواهد می تواند با هر دوی شما صحبت كند. به هرحال بسیاری روابط ممكن است منحر به شكست شود و شما كم و بیش می توانید دلایل منطقی برای شكستتان بیابید. اما درك كودكان از این حقایق متفاوت است. اغلب در پس این چراها نیازی عمیق به امنیت و آسایش خاطر نهفته است. نكته مهم این است كه كودك شما نیاز دارد مطمئن شود:
جدایی شما تقصیر كودكتان نبوده
شما به دلایلی كه خارج از كنترلتان بوده از هم جدا شده اید و او نمی توانسته مانع این اتفاق شود.
شما بخاطر این اتفاق متاسف و ناراحت هستید
با كودكتان همدلی كنید، با هم از احساساتتان بگویید و بگویید كه میدانید چقدر این اتفاق برای وی غم انگیز و دردناك بوده است. شما نمی توانید چیزی را تغییر دهید اما میتوانید با درك او، احساسات بد كودك را تعدیل كنید.
هر دوی شما همیشه كودكتان را دوست دارید
كودك باید بداند و مطمئن شود كه چقدر برای هر دوی شما مهم است و هرگز عشق شما به او از بین نخواهد رفت. بداند كه همیشه مراقبش خواهید بود و میتواند منظم، هر دوی شما را ببیند.
در پایان اینكه:
بی آنكه كودكتان را سرزنش یا قضاوت كنید به حرفهایش گوش دهید. بدانید كه بچه ها در واكنش به این موضوع با یكدیگر متفاوتند و او را با دیگران مقایسه نكنید. گذشت زمان هم به او كمك خواهد كرد تا اتفاقات گذشته را مرور كند، به علت اصلی آن پی ببرد و سازگارتر شود. پس حمایت خود را از كودك دریغ نكنید. اگر پس از انجام این اقدامات این نشانه ها به مدت طولانی باز هم در کودکتان باقی ماند، بهتر است با مراجعه حضوری به مراکز مشاوره، از روانشناسان کودک و خانواده کمک بگیرید.