پاسخ به سوالات والدین (۱): چگونه اعتماد به نفس فرزندم را بالا ببرم؟
پسری دارم ۶ سال و ٤ ماهه كه رفتار و شخصيتش مرا مضطرب مي كند و ميترسم در آينده دچار مشكل شود. فكر ميكنم اعتماد به نفس اش كم است. تا جايي كه مي تواند از امتحان كردن چيزهای تازه دوری می كند و اجازه می دهد بقيه هركاری مي خواهند با او بكنند. فكر مي كند مربی هر تذكری كه به صورت كلي سر كلاس مي دهد منظورش با اوست. و اغلب اوقات از جمله نميتوانم استفاده مي كند. بسيار نگرانم. لطفا راهنمايی ام كنيد.
سلام مادر گرامی:
لازم به ذكر است كه عوامل بسياري سبب مي شوند كه كودكان فكرهاي انتقادگرانه نسبت به خودشان داشته باشند. مانند تشويق نشدن و مورد توجه نبودن، اظهار نظرهاي انتقادي و سرزنش آميز، جدال و بحث بين والدين، مقايسه هاي ناخوشايند با كودكان ديگر، محبت نديدن و عوامل ديگر كه در هر سني به كودك ميتواند به كودك شما آسيب برساند و اعتماد به نفس وي را كاهش دهد. بهتر است ابتدا علت را جستجو كنيد تا بتوانيد آن روش غلط را كنار گذاشته و از پيشرفت احساسات بد كودكتان جلوگيري كنيد.
در اين چالش، به بررسي راهكارهايي مي پردازيم كه ميتوان از طريق آنها اعتماد به نفس كودك را افزايش داد.
۱. كودك را براي تلاش ها و دستاوردهايش تحسين كنيد.
كودكاني كه تحسين مي شونداحساس خوبي نسبت به خودشان پيدا مي كنند. به جاي انتقاد مدتم از ضعف هاي كودكتان ، در مورد كارهايي كه درست انجام مي دهد صحبت كنيد. اگر لازم است در مورد نقاط ضعف اقدامي داشته باشيد حتما ابتدا به نقاط قوت او توجه كنيد.
به تلاش هاي كودكتان اهميت دهيد نه به نتيجه نهايي كه كسب مي كند. در غير اينصورت ممكن است دلسرد شود و تلاشش را رها كند.
۲. به كودك بگوييد كه حامي و مراقبش هستيد.
به فرزندتان بگوييد كه عميقا دوستش داريد. كودكان نياز دارند كه به آنها گفته شود براي ما ارزشمند هستند و ما از آنها مراقبت مي كنيم. براي او وقت بگذاريد و زمانيكه به شما نياز دارد در دسترس ش باشيد.
۳. شيوه سالم زندگي را تشويق كنيد.
براي اينكه فرزندتان احساس خوبي نسبت به خودش داشته باشد بهداشت، نظافت ، آراستگي و ورزش كردن را تشويق كنيد.
۴. به او بياموزيد دوست خوبي باشد.
كودكتان را تشويق كنيد كه دوست پيدا كند. اگر اينكاربرايش سخت است با او تمرين كنيد تا به بچه هاي ديگر نزديك شود، با آنها بازي كند يا آنها را براي بازي به منزل بياورد. كودكاني كه احساس دوست داشته شدن مي كنند اعتماد به نفس بالاتري دارند.
۵. كودك را تشويق كنيد كه اهدافي براي خودش تعيين كند.
به كودكتان كمك كنيد چند هدف را كه رسيدن به آنها آسانتر است براي خودش تعيين كند.مراقب باشيد كه هدفهاي او كمال گرايانه يا شامل توقعات بسيار بالا نباشد. هدفها را به گام هاي كوچك تر تقسيم كنيد و به او كمك كنيد كه تلاشش را آغاز كند.
۶. كودك را تشويق كنيد كه نظراتش را ابراز كند.
به عقايد، احساسات و آروزهاي كودكتان گوش دهيد. براي اينكه به رشد عقايدش كمك كنيد از او سؤالاتي بپرسيد.
۷. به كودك حق انتخاب دهيد و بگذاريد تصميم بگيرد.
از اينكه كودك را تحت فشار قرار دهيد تا چيزهايي را كه شما دوست داريد انجام دهد، بپرهيزيد. علاقه مندي هاي او را تشويق كنيد. بگذاريد در مواقع مناسب خودش تصميم بگيرد.اجازه دهيد از ميان چند گزينه محدود خودش انتخاب كند تا احساس خوبي داشته باشد.مثلا: تكاليفت را قبل از شام انجام ميدهي يا بعد از شام؟”
۸. خنده را تشويق كنيد.
خنديدن روشي قوي براي تخليه هيجان است. با گوش دادن به لطيفه هاي كودك، بازي و شوخي كردن با او اين مهارت را در او تشويق كنيد.
در پايان اينكه:
صبور باشيد و به توانمندي هاي كودكتان اطمينان كنيد و در برخي موقعيت ها به كودكتان اجازه دهيد به روش خودشان عمل كنند. از مداخله كردن و برعهده گرفتن كار نيمه تمام آنها خودداری كنيد.